2019 TYT Sınavında Matematik Soruları Nasıl Olur?

2019 TYT Matematik Sınavında Matematik Sorularının Nasıl Gelebileceğini Detaylı Bir Şekilde Analiz Ettik.

Öncelikle ÖSYM tarafından değişen soru tarzlarının ortak özelliklerinden bahsederek yazıma giriş yapmak istiyorum. Yeni tarz sorularda en dikkat çeken detay soruların olabildiğince şekil ve tablo içermesi. Buradan yapacağım yorum ise ÖSYM adaydan yorum yapmasını ve verilen şekil/tablo üzerinden verileri analiz etmesini istemektedir. Aslına bakarsanız eski tarz sorular hala sorulmaya devam etmekte ancak eskiden olduğu gibi sizlere bilgi metin olarak değilde bir şekil yada tablo yardımı ile aktarılmaya çalışılıyor.

Buna bir örnek vermek istiyorum. 

Eski tarz bir köklü sayılar sorusu; 

Yeni tarz bir köklü sayılar sorusu;

Yukarıda vermiş olduğumuz iki örnekte yer alan soruların çözüm mantığı hemen hemen aynıdır. Ancak soruların soruluş biçimi birbirinden bağımsızdır.

Öğrencinin konuyu sadece bilmesini değil, bildiği bu konu ile günlük hayatta karşısına çıkabilecek sorunları çözebilmesi amaçlanmaktadır.

Peki sınavda karşımıza ne tarz sorular gelecektir. 

Sınavda karşınıza konunun temelini mantığı ile birlikte tam anlamı ile öğrenmiş olmanız halinde çözümünde zorlanmayacağınız soru tarzları gelecektir. Demek istediğim şu konu ile ilgili en zor soruları çözmüş olmanız gerekemez. Sadece konunun mantığını iyi bir şekilde anlamış olmanız gereklidir. Örneğin; Hız problemlerinde bildiğimiz bazı değişkenlerin arasında yer alan ters orantı-doğru orantı kavramlarını ezber dışında kendiniz mantığı ile ifade edebiliyorsanız bence 2019 TYT sınavı için bir kazanım kazanmış olursunuz. Öğrendiğiniz kavramları ezbere dayalı olarak değil de mantığını ve gerekçesini ortaya koyarak açıklamanızı bekliyor ÖSYM sizden.

Bu sınava çalışırken farklı bir yöntem kullanabilir miyiz? 

Sınava çalışan tüm öğrencilere çok ama çok önemli bir tavsiye vereceğim. Günlük hayatta yaptığınız her işte bir matematik arayın. Emin olun kesinlikle vardır. Örneğin; dolmuşla seyahat ederken dolmuşta yer alan müşteri sayısını sürekli hesaplayın. Yolculuk süresince dolmuş içerisinde yer alan yolcuların sayısının en az ve en fazla olduğu durumu birbiri ile kıyaslayın. Daha sonrasında kendinize bu dolmuş bu yolculukta en az kaç ₺ para kazanmış olabileceğini sorun ve yaklaşık değerler hesaplayın. Hesapladığınız değerleri birbiri ile kıyaslayın. Bunun size ne gibi bir faydası olacak? Bağımsız bir matematik üretmiş olacaksınız. Kendi sorununuzu kendiniz oluşturdunuz ve buna çözüm yollarını kitaptan bağımsız bir şekilde siz arıyorsunuz. Bence daha mükemmel bir matematik öğrenme şekli yok!

yksrehberi

Share
Published by
yksrehberi
Tags: 2019ösymTYT

Recent Posts

2011 DGS Soruları PDF İndir – 2011 DGS Sınavı PDF İndir

2011 DGS Soruları PDF İndir – 2011 DGS Sınavı PDF İndir Hepiniz merhaba, bu yazımızda…

4 sene ago

2010 DGS Soruları PDF İndir – 2010 DGS Sınavı PDF İndir

2010 DGS Soruları PDF İndir - 2010 DGS Sınavı PDF İndir Hepiniz merhaba, bu yazımızda…

4 sene ago

Yıllara Göre Çıkmış ÖSYM Soruları PDF İndir

Yıllara Göre Çıkmış ÖSYM Soruları PDF İndir Yıllara Göre Çıkmış TYT - YGS  Soruları PDF …

4 sene ago

2021 TYT Sınavı PDF İndir – 2021 TYT Sınavı Tamamı PDF

2021 TYT Sınavı PDF İndir – 2021 TYT Tamamı PDF - 2021 TYT PDF İndir…

4 sene ago

2018 AYT Soruları PDF İndir – 2018 AYT Soruları Tamamı PDF

2018 AYT Sınavı PDF İndir – 2018 AYT Tamamı PDF Hepiniz merhaba, bu yazımızda sizler…

4 sene ago

2021 AYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı

2021 AYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı ÖSYM tarafından 2021 yılında yapılacak olan Alan Yeterlilik…

4 sene ago